Jacob Muys, beeldend kunstenaar

Mijn leven lang ben ik geïnteresseerd in kunst. In de jaren negentig van de vorige eeuw startte ik een kunstopleiding en specialiseerde mij in de schilderkunst en grafische vormgeving. In de beeldende kunst geef ik op een enthousiaste en constructieve manier mijn gedachten en waarnemingen vorm.

Schilderkunst

De natuur en de directe omgeving zijn de bronnen waaruit ik mijn beelden put. Al die indrukken krijgen zijn weerslag op doek of papier. De ideeën worden vertaald in geometrische en lyrische abstracties, niet zelden met toevoeging van figuratieve elementen. Vaak informeel en zonder voorstelling.

Grafiek

In de grafische kunst maak ik met name zeefdrukken. Kenmerkend is mijn expressief kleurgebruik. Niet altijd naar de natuur, maar ook op een manier dat een nieuwe dimensie ontstaat, die de “toeschouwer” weet te raken of te verbijsteren. Het (Limburgs) landschap is vaak onderwerp van mijn beeldende kunst. Terwijl ik enerzijds een kleurenpalet in al zijn nuances wil weergeven, reduceer ik vormen tot in de essentie, de  ‘herkenbare’ abstractie.

Digitale print

Daarnaast gebruik ik ook digitale technieken en wordt abstracte beeld- en vormentaal ingezet in een variatie van kleuren en structuren. Als dragers gebruik ik papier, maar ook dibond en plexiglas.

Projecten en thema’s

Als kunstenaar en lid van de Limburgse Kunstkring heb ik deelgenomen aan Thematentoonstellingen en Projecten. Niet alleen in het verleden, maar ook nu. Voorbeelden zijn Next Life, Brain Art, Identiteit en You talking to me? Tijdens deze projecten tonen de deelnemende kunstenaars van de LKK hun impressie van het betreffende thema. Ging het bij Brain Art over het thema dementie, bij Next Life over de verspilling van materialen en het hergebruik ervan, bij You talkin’ to me over de manier waarop vroeger en tegenwoordig mensen met elkaar communiceren. Het project Vivre vond plaats ter gelegenheid van 100 jaar LKK en bestond uit kunstwerken in de openbare ruimte.

   

 

Persoonlijke informatie

  • Adres Koning Clovisstraat 20, 6224 GX Maastricht
  • Telefoon +31 6 48642082
  • Geboortedatum 10 maart 1947
  • Geboorteplaats Heerlen
Opleiding
  • 1992-2000 Atelier Schilderen in Academies Bilzen en Genk (B)
  • 2000-2008 Vrije Grafiek Academie Genk
  • 2008-2015 Vervolgopleiding vrije en  toegepaste grafiek.
Exposities
  • Vanaf 1998 exposeer ik in Nederland, België en Duitsland
  • Werken worden verhuurd aan bedrijven en  particulieren.
  • Sinds 1999 lid van het Kunstenaarscollectief Limburgse Kunstkring.